Deze Tabel is een indicatie wanneer je best naar welk land reist.

Onder de tabel vindt u nog meer info per land in detail. 

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Alaska

       

x

x

x

x

x

x

   

Anguilla

x

x

x

x

x

         

x

x

Antigua en Barbuda

x

x

x

x

               

Aruba

x

x

x

x

             

x

Australië

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Azoren

   

x

x

x

x

x

x

       

Barbados

x

x

x

x

             

x

Belize

 

x

x

x

               

Bhutan

   

x

x

x

     

x

x

x

 

Bonaire

x

x

x

x

x

     

x

Botswana

     

x

x

x

x

x

x

x

   

Brazilië

 X

X

X

X

X

X

Cambodja

x

x

x

x

X

         

x

x

Canada

       

x

x

x

x

x

x

   

China

   

x

x

         

x

X

 

China(Beijing)

       

x

   

 x

x

 

China(Hong Kong)

x

x

x

x

           

x

x

Costa Rica

x

x

x

x

             

x

Cuba

x

x

x

x

           

x

x

Curacao

x

x

x

x

 X

X

X

X

X

Dominicaans Repuliek

x

x

x

x

             

El Salvador

x

x

               

x

x

Ethiopië

x

x

             

x

x

x

Fiji

       

x

x

x

x

x

x

   

Filipijnen

x

x

x

x

x

         

x

Florida

 X

X

               

X

Frans- Polynesië

       

x

x

x

x

x

x

   

Fuerteventura

       

x

x

x

x

x

     

Galapagos eilanden

x

x

x

x

x

             

Gran Canaria

       

x

x

x

x

x

     

Guatemala

x

x

x

x

           

x

x

Hawaï

       

x

x

x

x

x

x

   

Honduras

 

x

x

x

x

             

India

x

x

x

             

x

X

Indonesië

       

x

x

x

x

x

x

   

Indonesië(Bali)

       

x

x

x

x

x

x

   

Iran

     

x

X

X

     

x

   

Israël

   

x

x

x

       

x

   

Japan

   

x

x

X

x

 

x

x

x

   

Jordanië

     

x

X

   

x

x

 

Kaapverdische eilanden

     

x

X

x

     

x

x

x

Kenia

x

x

     

     

La Palma

       

X

x

x

X

x

     

Lanzarote

       

X

x

x

X

x

     

Laos

x

x

 X

             

x

x

Madagaskar

     

 X

X

x

x

X

x

 X

 

Malawi

       

X

x

x

X

 X

 X

 

Malediven

     

 X

 X

 X

 X

 

Maleisië

         

X

x

X

       

Martinique

x

X

X

x

               

Mauritius

         

x

x

X

       

Mexico

x

X

x

               

X

Mongolië

           

x

X

x

     

Myanmar

x

x

             

x

x

X

Namibië

x

x

x

 

x

x

X

X

x

x

x

X

Nepal

x

x

x

x

       

x

x

X

Nicaragua

x

x

x

             

 X

X

Nieuw- Caledonië

       

x

x

x

x

x

x

   

Nieuw- Zeeland

 

x

x

           

x

x

 

Oeganda

x

x

   

x

x

x

   

x

Oezbekistan

     

x

x

     

x

x

   

Oman

x

x

x

           

x

X

Paaseiland

x

x

x

               

x

Peru

         

X

   

Qatar

x

x

               

x

Réunion

 x

   

x

x

x

 X

   

Saint Barthelemy

       

x

     

X

     

Saint Lucia

X

x

x

               

 X

Senegal

X

x

         

x

x

Seychellen

     

 X

     

X

   

Verenigde Arabische Emiraten

x

x

x

x

           

x

x

Bestemming

Weer per bestemming

Alaska

Alaska is voor een groot deel per jaar niet begaanbaar. Wanneer in de zomermaanden het ijs en de sneeuw gesmolten zijn ontstaan er prima mogelijkheden om door Alaska te reizen. De gebieden rondom de kust zijn in de zomermaanden over het algemeen een koeler dan in het binnenland. Wel schommelen de temperaturen bij kustgebieden weer minder dan in het binnenland. In het binnenland kan het in de zomer makkelijk 25 graden worden, terwijl het binnenland in de winter weer dodelijk koud zijn. Daardoor is het binnenland van Alaska voor een goede periode te bezoeken. Voor heel Alaska kun je de maanden mei, juni, juli, augustus en september aanhouden als beste reistijd. Voor het binnenland zijn de maanden mei en september minder goed te doen.

Anguilla

De beste reistijd voor Anguilla is van januari t/m april, juni en december, waarin je een warme temperatuur hebt en amper tot weinig neerslag.
De hoogste gemiddelde temperatuur in Anguilla is 32° in september en de laagste is 27° in februari.

Antigua en Barbuda

 De beste periode om naar Antigua & Barbuda te reizen is van december tot april. Er valt op Antigua & Barbuda veel regen tussen mei en november, waarbij de meeste regen valt in de maanden augustus, september en oktober. In augustus en september is er een kleine kans op orkanen.

Aruba

 De beste reistijd voor Aruba zijn de maanden vanaf half december tot en met april. De kans op goed weer is dan groot. In juli en augustus is het ‘mid-season’ en kunnen de prijzen van vliegtickets vanuit Nederland wat hoger liggen dan in het laagseizoen.Van september tot half december zijn de weersomstandigheden niet op het allerbest, maar Aruba is het hele jaar door uitstekend te bezoeken. De periode mei tot en met oktober is meestal iets warmer dan de periode november tot en met april. De zon schijnt verder zeer uitbundig op Aruba. De maanden juni tot en met september zijn net iets zonniger dan de rest van het jaar. De meeste dagen verlopen ronduit zonnig en de wind waait vrijwel altijd uit het oosten.

Australië

 Het ligt voor de hand: Australië is een continent met vele klimaten. Reis je dit in één vakantie rond, dan kan het niet anders of je passeert verschillende klimaatzones. Een ideale reistijd voor Australië als geheel is eigenlijk niet te geven. Het land kent dan ook het hele jaar door toerisme. De seizoenen in Australië zijn omgedraaid met die hier in Nederland. Zo is het tijdens onze zomervakantie in Australië winter en vieren de Australiërs kerst in hun bikini op het strand.

Azoren

 De beste reistijd is van juni tot en met september.
Maar ook in het voorjaar en in oktober kun je prachtig weer hebben. De kans op meer regenachtige dagen is dan wel iets groter.

Barbados

 De beste reistijd voor Barbados zijn de maanden december tot en met april. Surfers kunnen overigens het hele jaar terecht op Barbados. Vooral langs de oost- en de zuidkust zijn goede golven te vinden. Wanneer je in juli naar Barbados gaat, kun je het jaarlijkse Crop Over festival vieren. Vijf weken lang wordt vooral in Brigdetown feest gevierd, met markten en overal muziek.

Belize

 De beste reistijd voor Belize zijn de maanden februari tot en met april. In onze zomer is het in Belize winter en in onze winter is het er zomer. Het droge seizoen loopt van oktober tot en met mei. Winter in Belize betekent regenseizoen en geeft kans op orkanen in augustus en september. De meeste regen valt van juni tot en met november. Het beste kun je de maanden augustus en september vermijden in verband met het risico op orkanen. In Belize heerst een subtropisch klimaat en het is er het hele jaar door warm. In de zomerperiode schommelt de temperatuur tussen de 30 en 35 graden. In de winter is dat gemiddeld tien graden koeler, maar nog steeds aangenaam warm met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Bhutan

 Door de grote hoogteverschillen zijn er verschillende klimaatzones, tropisch warm en nat in het zuiden tot alpine toendra in het hoge noorden. De zone waar het toerisme plaatsvindt, het middengebergte tussen 1500 en 3000 meter, kent een gematigd klimaat, overdag veel zon en aangename temperaturen, 's nachts fris tot koud. De regentijd is in de maanden juni t/m augustus

Bonaire

 Bonaire  is een tropisch eiland waar de temperaturen heel het jaar door hoog liggen. Gemiddeld is het er 30 graden. In combinatie met een koel briesje voelt dit heerlijk aan. In januari en februari is het iets frisser. In september, oktober en november valt iets meer regen dan in de rest van het jaar. Het zijn meestal korte, hevige buien, wat ervoor zorgt dat het eiland een stuk groener wordt. Bonaire is dus heel het jaar door goed te bezoeken, alleen maart tot en met augustus wordt als de beste reistijd gezien, omdat het dan iets warmer en droger is.

Botswana

 Reizen naar Botswana is het hele jaar door mogelijk. Je kunt daarom het beste de beste reistijd afstemmen op de dieren en de natuurgebieden die je in Botswana wilt zien. Qua temperatuur en neerslag zijn de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september de beste reistijd. In de andere maanden stijgen de temperaturen en ligt het percentage neerslag ook hoger. Sommige gebieden worden door de neerslag moeilijker begaanbaar. In de droge maanden zijn veel dieren op dezelfde plaats vanwege een gebrek aan water. De regentijd trekt daarentegen weer meer vogelsoorten.

Brazilië

 Het noord-oosten van Brazilië is voor Nederlanders en Belgen een vrij bekende en populaire vakantiebestemming. Vaak bestaan deze reizen uit strandvakanties naar plaatsen als tibau do Sul, Pipa, Natal en Fortaleza. Het voordeel van deze strandvakanties is het feit dat deze bestemmingen qua weer en klimaat het hele jaar door goed te bezoeken zijn. Wel zijn er een aantal maanden dat de kans op regen groter is. Deze regenbuien kunnen vrij hevig zijn, maar zijn meestal van korte duur. Met wat pech kan het bijvoorbeeld in een periode van 7 dagen wel twee dagen regenen. Met een verblijf van twee weken weet je zeker dat je een genoeg zonnige dagen krijgt.
Beste reistijd Amazone: mei, juni, juli augustus en september
Beste reistijd noord-oosten: hele jaar met minste regen in oktober, november, januari en februari
Beste reistijd Pantanal: maart, april, mei, juni, juli augustus, september en begin oktober
Beste reistijd Zuid-oost:  mei, juni, juli, agustus, september en oktober
Beste reistijd Carnaval: februari

Cambodja

 Het klimaat in Cambodja is een tropisch moessonklimaat. Van juni tot oktober heerst de zuidwestmoesson. De luchtvochtigheid is dan hoog en er kunnen zware buien vallen, vaak in de namiddag. In augustus en september valt de meeste neerslag.

Canada

 Van mei t/m oktober is de beste reistijd om op zomervakantie te gaan naar Canada. Het kustgebied vanWest-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat.
De Coast Mountains (3000 meter) vormen een natuurlijke barrière voor de wolken van waaruit de regen valt. Hierdoor ontstaat naar mate je meer landinwaarts reis een landklimaat met warmere zomers en koudere winters.

China

 De beste reistijd voor China zijn over het algemeen de maanden april tot en met mei en september tot en met oktober. In deze maanden is de temperatuur aangenaam en valt er weinig regen. In de zomer is het wel wat warmer, maar valt er meer regen. Ga dus bij voorkeur in de lente of de herfst.

China(Beijing)

 De beste reistijd voor Beijing zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober. In de maanden april en mei stijgt de temperatuur snel en is het nog niet zo vochtig en benauwd als in hartje zomer. Ook in de maanden september en oktober is het weer aangenaam. De dagen zijn veelal warm en de avonden lekker koel. De meivakantie of de herfstvakantie zijn erg geschikt voor een reis naar Beijing.

China(Hong Kong)

 Hong Kong heeft een subtropisch klimaat waarbij de luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per periode. De droge periode loopt van november t/m maart en is daarmee de beste periode voor een bezoek aan Hong Kong. In de overige maanden is de kans op neerslag groter. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. In Hong Kong blijft het in de winter, december tot februari, overdag zo'n 20ºC - 25ºC en dus aangenaam. In de zomer, van eind mei tot midden september worden overdag temperaturen van 30ºC - 35ºC gemeten. Het voor- en najaar brengen temperaturen van ca. 25ºC - 30ºC.

Costa Rica

 De beste periode om Costa Rica te bezoeken, is van december tot en met april, ofwel in het droge seizoen. Dit betekent niet dat je niet naar Costa Rica kunt reizen in het regenseizoen, maar in deze periode moet je wel rekening houden met wat meer regenbuien. Neem in ieder geval altijd een poncho mee als je naar Costa Rica gaat, zodat je voorbereid bent op regen.Het seizoen om schildpadden in Costa Rica eieren te zien leggen in Tortuguero is van juli tot oktober. Hierna komen de eieren uit en kun je de kleine schildpadden zien, die hun weg proberen te vinden naar de zee. Zowel het leggen van de eieren als het bewonderen van de kleine schildpadjes is erg bijzonder en zeker de moeite waard.

Cuba

 Cuba heeft een tropisch savanneklimaat. Het regenseizoen valt van mei tot oktober, met vooral in september en oktober kans op tropische stormen en cyclonen. De temperaturen liggen overdag doorgaans boven de dertig graden. In het oosten valt het regenseizoen in twee perioden met een korte droge tijd in juli en augustus. In het droge seizoen, van november tot april, liggen de temperaturen iets lager, met januari en februari als ‘koudste’ maanden en temperaturen van rond de 25 graden. In de bergen in de Sierra Maestra is het enkele graden koeler.

Curacao

 De beste reistijd voor Curaçao zijn de maanden maart tot en met augustus. Er valt dan de minste regen en de zon schijnt het meest. Maar ook de andere maanden van het jaar zijn zeer geschikt voor een reis naar Curacao. Januari tot en met maart zijn de drukste maanden op het eiland. Tijdens carnaval zijn er veel optochten en feesten. Leuk als je dat zoekt, maar een rustigere periode zijn de maanden april tot en met september. Ook middenin onze winter is het op Curacao erg aangenaam. Je kunt dus het hele jaar naar Curaçao reizen, met een lichte voorkeur voor de maanden maart tot en met augustus voor mensen die liever niet in de drukte verblijven, of liever geen kans op een lichte bui lopen.

Dominicaans Repuliek

 De beste reistijd voor de dominicaanse Republiek is van December tot April. In deze periode heb je het meeste kans op goed weer en zijn de temperaturen aangenaam.
Van Juni tot Oktober is er het meeste kans op slecht weer. Dit komt omdat de Dominicaanse Republiek in een Orkanen-Gordel ligt waar veel tropische stormen kunnen voorkomen. Ondanks dat de temperatuur aangenaam blijft is er veel kans op regen, wind en zelfs overstromingen. Als je heel veel pech hebt dan is het zelfs mogelijk dat je een orkaan van dichtbij meemaakt.

El Salvador

 De beste reistijd voor El Salvador zijn de maanden november tot en met maart. Je reist dan in het droge seizoen. Deze droge periode (verano) loopt vanaf november tot en met april. Het regenseizoen (invierno) duurt vanaf mei tot en met oktober. De allerbeste maand is wellicht december, waarin het land mooi groen kleurt en je geen last meer hebt van regenbuien.De temperatuur in El Salvador blijft tijdens de verschillende seizoenen vrij constant, zoals vaak gebruikelijk is bij een tropisch klimaat. Vooral de hoogte is daarom van invloed op de plaatselijke temperatuur. Hoe hoger, hoe kouder het is. Aan de kust is de temperatuur gemiddeld het hoogst rond de 30 graden. Bijna alle regen valt tijdens het regenseizoen, met vooral in de namiddag hevige, tropische regenbuien. Mocht je de keuze hebben , dan is de beste reistijd om El Salvador te bezoeken is daarom aan het begin of het einde van het droge seizoen.

Ethiopië

 De beste reistijd voor Ethiopië zijn de maanden oktober tot en met februari. Het noorden van Ethiopië kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor de beste reistijd voor Ethiopië deels afhangt van je bestemming binnen het land. Het noorden van Ethiopië heeft een regenseizoen in onze zomermaanden. Hoewel er flinke buien kunnen vallen is reizen in het noorden goed te doen. In de Omo-vallei is het in onze zomermaanden juist weer droog. Het zuiden van Ethiopië heeft een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. Door de regenval in die maanden kunnen de wegen soms slecht begaanbaar of zelfs volledig onbruikbaar zijn.

Fiji

 De beste tijd om naar Fiji te gaan is tussen mei en oktober, in de winter van Fiji. Het is dan het droge seizoen, wat betekent dat de lucht vrijwel onbewolkt is. De temperatuur ligt zelfs in de winter rond de 25 graden. In deze tijd trekken echter veel toeristen naar Fiji. In oktober en in februari en maart is Fiji een stuk minder druk, omdat dan de schoolvakanties in Fiji en Australië voorbij zijn. Eind oktober en begin november is de temperatuur heerlijk en het is bovendien nog droog. Bovendien vindt dan het hindoefestival Diwali plaats. Het hele land staat op zijn kop en de feestvierende aard van de inwoners van Fiji komt dan bovendrijven. Als u rond deze tijd in Fiji bent, ziet u het allerbeste dat het land te bieden heeft.

Filipijnen

 De Filipijnen is een verzameling van eilanden met een totale lengte van 1.900 kilometer lang. Het is daarom lastig één advies af te geven qua beste reistijd Filipijnen. Het land heeft een tropisch klimaat en het weer wordt bepaald door het droogseizoen, de Amihan, en het regenseizoen, de Habagat. Je kan zeggen dat beide seizoenen zo zijn voordelen hebben.Het droogseizoen loopt grafweg van oktober tot en met eindigt in juni. Tijdens deze maanden heb je weinig regen en tropische temperaturen. Het regenseizoen kun je verwachten tussen juni en oktober.

Florida

 Als je niet zo houdt van extreem weer, is de beste reistijd voor Florida onze winter. Temperaturen zijn dan aangenaam en het regent en onweert nog maar weinig. De meeste kans op lekker weer heb je wanneer je naar het zuiden van de staat reist, bijvoorbeeld naar Miami. Van december tot en met maart is het daar hoogseizoen en stroomt het er vol met overwinteraars. Het kan dan de beste reistijd voor Florida zijn, mits je de vele overwinteraars geen probleem vindt.

Frans- Polynesië

 De beste reistijd voor Frans-Polynesië is mei t/m oktober. Luisteren naar het geluid van regen op het dak van je strandhut is misschien even leuk, maar de hele dag? De Oost Pacifische Eilanden zijn in de zomer, november t/m april, niet alleen heet, maar ook erg nat. Voor een warme én droge vakantie kiest u voor de wintertijd mei tot en met oktober.Cyclonen kunnen zich alleen vormen in de regentijd

Fuerteventura

 Mei, juni en september zijn de beste maanden om naar Fuerteventura te reizen. Hiermee vermijdt u het massatoerisme vanuit het Spaanse vasteland en de kans op neerslag.

Galapagos eilanden

 De Galapagos archipel ligt op de evenaar. Deze ligging zorgt voor een tropisch klimaat. Op de eilanden is het nooit heel heet, want er is (nagenoeg) altijd wel een zeebries en/of wind. Van november t/m april is er meer kans op regen. Dit zijn korte buien en veelal ’s nachts. Zéér zelden regent het de gehele dag. Augustus, september en oktober staan bekend om de ‘garúa’ (mist), maar de rest van het jaar zijn het blauwe luchten met zon of wat meer bewolking. In augustus en september is de zee vaak wat onstuimiger en gaan schepen in het dock voor onderhoud. Van juni tot december ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15º tot 25º C. Januari tot mei zijn de warmste maanden met temperaturen tussen de 20º en 28º C. 
De Galapagos archipel is het gehele jaar goed te bezoeken. Zoals hierboven beschreven zijn er gedurende het jaar heen wat verschillen qua weer, echter de waarde die u hier aan hecht, zal persoonlijk zijn. De meest ideale reisperiode - als we die dan toch moeten noemen - zijn de maanden april, mei en juni. Het weer is dan goed, de flora en fauna zijn op hun mooist, de watertemperatuur is aangenaam en de zee is dan het meest helder, of wel perfect voor het duiken en/of snorkelen. 

Gran Canaria

 De beste reistijd voor Gran Canaria zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober. Maar het hele jaar door is Gran Canaria een uitstekende bestemming, ook in de wintermaanden. Het voorjaar en najaar zijn wat ons betreft de beste reisperiodes voor een bezoek aan Gran Canaria. Het is er dan relatief rustig en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het is dan warm genoeg om lekker in de zon te zitten en juist koel genoeg om actief te zijn. Wandelaars verkiezen de lente, als het landschap groen is en alles in bloei staat terwijl windsurfers graag in juli en augustus komen. Voor duikers is het handig om te weten dat het water het helderst is van juni tot en met september. Ook in de zomermaanden blijft het op Gran Canaria nog relatief koel met aangename temperaturen rond de 24 graden overdag en gemiddeld 8 tot 9 uur zon en weinig tot geen regen. Het is vooral de drukte waardoor je wellicht beter zou kunnen kiezen voor andere reismaanden.

Guatemala

 Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en de hoogte. In het hoogland is het het koelst met temperaturen van rond 22 graden Celsius overdag. Maar dit kan in de winter ook rond de 10 graden zijn. Aan de kust is het het warmst met daggemiddelden van rond de 30 graden Celsius. De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen loopt van oktober tot mei.

Hawaï

 Hawaï heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 35 graden. Beste reistijd April, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november zijn de beste maanden om naar Hawaï te reizen. Hiermee vermijdt u het massatoerisme.

Honduras

 De beste reistijd voor Honduras zijn de maanden februari tot en met mei. In Honduras zijn twee duidelijke seizoenen te onderscheiden: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. Aan de kust is het bijna altijd warmer dan in het hoger gelegen binnenland. Aan de kust liggen de temperaturen meestal tussen de 25 en 30 graden en in het binnenland is het over het algemeen 5 graden koeler.

India

 India heeft veel verschillen in klimaat doordat het een groot land is. Het noorden heeft een subtropisch klimaat met grote temperatuur verschillen tussen zomer en winter. De regentijd is beperkt. De beste reistijd voor Noord-India is onze winter, de temperaturen zijn dan aangenaam. In Rajasthan en Delhi loopt de temperatuur in april en mei vaak op tot boven de 40 graden. Juni is een uitermate geschikte periode om Ladakh te bezoeken. Zuid-India heeft een tropisch klimaat en de verschillen tussen zomer en winter zijn minder groot. Door de moesson kan het hier in juni en juli wel flink regenen en zelfs in september en oktober kunnen er nog flinke buien vallen. De temperatuur is het gehele jaar rond de 30°C, hoewel het in april en mei warmer is.

Indonesië

 De beste reistijd voor Java zijn de maanden mei tot en met oktober. Dan valt er minder regen en zijn de temperaturen aangenaam. De beste reistijd voor Sumatra valt in dezelfde periode maar is iets korter. De maanden juni tot en met augustus zijn hier de beste maanden.Voor ons zijn de laatste maanden, of de eerste maand(en) na het regenseizoen de beste reistijd Indonesië. De regen is dan minder, de natuur is prachtig groen en de prijzen laag.Als je naar Flores reist is het wel zo handig als je weet wanneer je het beste kunt gaan. De beste maanden om hier naar toe te komen zijn de maanden juni tot en met september.

Indonesië(Bali)

 De beste reistijd voor Bali zijn de maanden mei tot en met oktober. In deze maanden valt de minst regen en zijn de temperaturen aangenaam. Houd er rekening mee dat juli en augustus de drukste, en tevens duurste, maanden zijn. Prijzen voor accommodatie kunnen zo maar met 30% toenemen. Wij raden aan om net na het regenseizoen naar Bali te gaan. Dus rond maart en april. De prijzen zijn dan nog laag, de temperatuur is goed en er valt een stuk minder regen!

Iran

 De beste reistijd voor Iran zijn de maanden april en mei en september en oktober, in het voorjaar en najaar. Iran is echter een zeer afwisselend land, zowel in landschap als klimaat. Dit betekent dat er voor elke seizoen een ideale regio is. Over het algemeen geldt dat de zomers in Iran erg heet kunnen zijn, terwijl de winters juist erg koud zijn.

Israël

 De beste reistijd voor Israël is maart t/m mei en oktober. Regen en kou in het winterse noorden en hitte en droogte in het zomerse zuiden. Voor een rondreis door heel Israël ben je het beste af in de overgangsmaanden tussen zomer en winter: maart tot juni of in oktober. Lui de strandtoerist spelen kan het hele jaar door in zonnig Eilat.

Japan

 De betere periodes om Japan te bezoeken zijn de lente (april/mei), met de kersenbloesem, en de herfst (oktober/november) met veel zon en zachte temperaturen en schitterende herfstkleuren. De temperaturen in het land lopen sterk uiteen afhankelijk van de ligging en het seizoen. De zomer (juli/augustus) is warm en vaak ook drukkend en vochtig maar is ook een goede reisperiode.

Jordanië

 Beste reisperiode is de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november). De temperaturen zijn dan mild en normaal gesproken valt er dan geen neerslag.

Kaapverdische eilanden

De beste reistijd voor de Kaapverdische Eilanden zijn de maanden oktober tot en met half december en de periode april tot en met juni. Ook in onze winter is het klimaat van Boavista heel geschikt voor een heerlijke zon- of wandelvakantie. De gehele periode van oktober tot en met juni is geschikt voor een reis naar Boavista en de Kaapverdische Eilanden. Boavista is vooral een heuvelachtig eiland, met een droge woestijn afgewisseld met oases, duinen en erg rustige stranden. Het strandtoerisme is er wel in opkomst, maar er zijn nog dorpen en delen van Boavista die helemaal niet toeristisch zijn. Leuk voor een authentieke reiservaring.In de maanden december en maart kan de Harmattanwind waaien, die stofwolken vanuit de Sahara meevoert. De temperaturen zijn over het algemeen wel het hele jaar aangenaam.

Kenia

De maanden die geschikt zijn om Kenia te bezoeken zijn de maanden december, januari, februari, juni, juli, augustusen september. Tijdens het voor- en najaar valt de meeste neerslag in Kenia. Al is de kuststreek van Kenia in het najaar ook prima te bezoeken. Tijdens het voorjaar is ook de kuststreek in regentijd. De maanden december, januari en februari zijn over het algemeen erg droog maar ook erg warm. Juli en augustus zijn aangenaam qua temperatuur en grotendeels droog. Het landschap van Kenia is dan op zijn groenst. 

La Palma

 Met haar 30 miljoen toeristen per jaar moet je oppassen wanneer je waar heen gaat. In augustus hebben de Spanjaarden vakantie en is het echt te druk aan de kust of in de bergen. Over het algemeen is het op La Palma zeer goed toeven in mei, juni en september.
De Canarische eilanden liggen voor de kust van Noord-Afrika. Hier waait het gehele jaar door een passaatwind uit het noordoosten, waardoor de temperatuur redelijk constant blijft. De temperatuur van het zeewater is het hoogst in zomer en najaar. Dit kan in winter en voorjaar echt flink koud zijn. Pas wel op, ’s zomers kan de hitte wel eens uit de hand lopen! Wil je zeker zijn van een onbewolkte hemel:, hoe dichter bij de zomer, hoe groter de kans.

Lanzarote

 De beste reistijd voor Lanzarote zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober.
In het voorjaar en het najaar zijn de prijzen lager, is het relatief rustig en het weer niet te warm. Uitzonderingen zijn de drukke periodes rond Kerst, carnaval en Pasen. Ook in de zomermaanden is het drukker en natuurlijk veel warmer. Desondanks is het dankzij een vrijwel altijd aanwezige zeebries, ook in de zomer prima toeven op het eiland en is Lanzarote ook een uitstekend geschikt voor een zomervakantie. Lanzarote is rustiger dan de populaire vakantie-eilanden Gran Canaria en Tenerife.

Laos

 De beste tijd om Laos te bezoeken zijn de maanden november tot en met maart. Dit is de droogste periode en bovendien niet te heet. In februari beginnen de temperaturen te stijgen met april als warmste maand. Het kan dan in heel Laos extreem heet worden.

Madagaskar

 Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek aan Madagascar te brengen de periode van april tot november. De temperaturen zijn dan aangenaam, gemiddeld zo’n 20 – 25 graden en er valt in deze periode weinig neerslag. In het binnenland en op de hoogvlaktes koelen de nachten echter flink af.
De maanden februari en maart zijn de slechtste maanden om het eiland te bezoeken. Er komen dan namelijk regelmatig cyclonen voor (met name aan de noord-oostkust).

Malawi

 De beste tijd om Malawi te bezoeken, is gedurende het droogseizoen van mei tot half november. Van mei juli is het landschap prachtig groen en in bloei. Ook is de temperatuur in het doorgaans hete Malawi dan iets lager.De maanden oktober en november, aan het einde van het droogseizoen zijn het best als je op safari wilt. In deze periode is het landschap dor en hebben de dieren dus niet veel groen om zich achter te verschuilen. Ook zijn er minder drinkplaatsen waardoor zij gemakkelijker te lokaliseren zijn.In deze maanden kan de temperatuur echter alweer zo ver gestegen zijn dat het oncomfortabel heet is in Malawi.

Malediven

 De beste reistijd voor de Malediven is van december t/m februari. Voor de temperatuur hoef je een reis naar de witte Bounty-stranden van de Malediven nooit te laten, die is het hele jaar door aangenaam. De zuidwest moesson, mei tot november, zorgt voor de meeste regen en een ruwe zee. Wie liever in rustig water dobbert, kiest voor de tijd van de ruvai ofwel noordwest moesson tussen november en april.

Maleisië

 De beste reistijd voor Maleisië is van juni t/m augustus. Een bui op Maleisië duurt meestal niet langer dan twee uur, maar dan heb je ook een flinke stortregen achter de kiezen. Hoewel er geen echt droge tijd is, loopt het meest natte seizoen in het oosten van november t/m februari en in het westen van september t/m december.

Martinique

 De beste reistijd voor Martinique is januari t/m april. Het regenseizoen op deze eilandenband in de Caribische Zee valt tussen juni en november. Naast korte maar heftige stortbuien ‘trotseer’ je van juni tot en met augustus ook nog eens temperaturen van ver in de dertig graden. Voor geslaagd eilandhoppen kies je voor een vertrek tussen eind december en april. Wie liever geen orkanen ontmoet, vermijdt de maanden augustus en september

Mauritius

 Op het zonnige Mauritius is het eigenlijk altijd goed vertoeven. Alleen in de maanden december tot maart, wat de beste onderwaterperiode is voor duikers, komt er boven het zee-oppervlak nogal eens een tropische storm voorbij. Bovendien zijn er in december veel ‘wintervluchtelingen’ op Mauritius te vinden. De maanden juni t/m augustus leveren je het beste dat dit eiland te bieden heeft.

Mexico

 Voor Mexico is de beste reistijd december t/m maart. Met lange uitgestrekte kusten, (platte) vlaktes in het binnenland en hoge bergketens garandeert Mexico niet alleen een gevarieerd landschap, maar ook een gevarieerd klimaat. Over het algemeen geldt dat het tussen mei en september stoomtijd is aan de stranden. De kleffe hitte wordt tussen oktober en mei gevolgd door koelere dagen waarin je ook, in de meeste regio’s, de zwaarste regenbuien ontloopt. Uitzondering hierop is de zuidelijke provincie Yucatan waar ook in voor- en najaar veel regen valt. Hier is de beste reistijd december t/m maart. Wie liever geen orkanen ontmoet, vermijdt de maanden augustus en september.

Mongolië

 De lange subarctische winter in Mongolië maakt het reizen er niet erg aangenaam op. Tegen de tijd dat de zomer aanbreekt, maakt de sneeuw in de Gobi-woestijn plaats voor zandstormen. Het is uiteindelijk het regenseizoen, juli t/m september, dat de beste reistijd is. Gelukkig stellen de buien in vergelijking met de kou en zandvlagen niet veel voor.

Myanmar

 Cultuursnuiven in Birma, zonder noodzakelijke schaduwrijke tussenstops, doe je in de maanden november t/m februari. Maart en april zijn de warmste zomermaanden. Verkoeling komt in de periode daarna, mei t/m oktober, maar helaas met behulp van regen.

Namibië

 De beste periode om door Namibië te reizen is van oktober tot half december; de temperatuur is dan goed, afhankelijk van waar je precies bent tussen de 25°C en 40°C, en je hebt geen last van regen of schoolvakanties. Een andere goede periode is van half maart tot half april. Zuid-Afrika en Namibië vieren vakantie van half december tot half januari, van half april tot begin mei en van begin augustus tot begin september. Van januari tot april heb je de meeste kans op regen. Hoe meer je naar het noorden reist, hoe groter de kans op regen en hoe hoger de luchtvochtigheidsgraad.

Nepal

 Laat de maanden juni t/m midden september links liggen bij het plannen van je reis en je kans op regen is tot het minimum beperkt. De kou en hevige sneeuwval in de wintermaanden zijn alleen geschikt voor de echte diehards. Wie zonder extreme uitdagingen wil genieten van Nepal kiest voor de periode maart t/m mei of oktober.

Nicaragua

 Vind je een verfrissende bui op zijn tijd geen probleem? Kies dan voor het Nicaraguaanse regenseizoen van mei tot oktober. Geniet je liever onafgebroken van dagen vol warmte en zonneschijn, boek dan je reis in het droge seizoen van november t/m maart. De maanden die je wilt vermijden, tenzij je van bedrukte jungletemperaturen en stofwolken houdt, zijn april en mei.

Nieuw- Caledonië

 De beste reistijd voor Nieuw-Caledonië is mei t/m oktober. Luisteren naar het geluid van regen op het dak van je strandhut is misschien even leuk, maar de hele dag? De Oost Pacifische Eilanden zijn in de zomer, november t/m april, niet alleen heet, maar ook erg nat. Voor een warme én droge vakantie kies je voor de wintertijd mei tot en met oktober.

Nieuw- Zeeland

 Het zeeklimaat maakt het Nieuw-Zeelandse weer onvoorspelbaar. Het kan van het ene op het andere moment omslaan. De drukste seizoenen zijn de zomer, december t/m februari, en de winter, mei t/m augustus. Wie dus in alle rust van de twee eilanden wil genieten zonder per se de warmste en koudste dagen mee te pakken kiest voor de maanden februari, maart, oktober en november.

Oeganda

 Oeganda kent geen specifieke beste reistijd. Het hele jaar door kun je prima afreizen naar dit land met zijn subtropische klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 26 graden. De maanden december tot februari, onze wintermaanden, zijn het heetst. De temperaturen liggen dan net iets hoger.Het officiële regenseizoen is van maart tot april en van oktober tot november. Er valt dan meer neerslag dan anders, wat vervelend kan zijn tijdens bijvoorbeeld de gorillatrektochten. Maar tijdens deze maanden groeien de mooiste bloemen en zijn ook veel dieren actief. Bovendien zijn de tropische regenbuien vaak erg kort. In het noordoosten valt de minste neerslag en bij het Victoriameer het meest.

Oezbekistan

 Het landklimaat in Oezbekistan zorgt ervoor dat de zomers (mei tot oktober) vrij droog en heet zijn. Dankzij de lage luchtvochtigheid zijn deze temperaturen toch nog goed te verdragen. In de winters, die lopen van november tot februari, kan het zeer koud zijn met temperaturen die ver onder het vriespunt liggen. Regen valt er weinig, met uitzondering van de Fergana-vallei en de bergen.
De beste reisperiode voor het bezoeken van Oezbekistan is in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (september-oktober).

Oman

 De beste tijd om de noordelijke kustvlakten en het binnenland te bezoeken is tussen november en april. De gemiddelde temperatuur in de kustvlakten schommelt dan overdag tussen 25° C en 30° C. ’s Nachts kan het in de woestijn erg afkoelen. In de zomer kan de temperatuur hier makkelijk oplopen tot veertig graden met een luchtvochtigheid van 95 procent. In de zuidelijke provincie Dhofar zorgt de zuidwestmoesson, de khareef of letterlijk herfst, in de zomer voor een aangename motregen die de heuvels en bergen een groen tapijt bezorgt. De gemiddelde temperatuur bedraagt dan zo’n 35° C. Vanaf september houdt de neerslag op en verdwijnt het groene tapijt.

Paaseiland

 Januari, februari, maart en december zijn de beste maanden om naar Paaseiland te reizen. In deze maanden heeft u de meeste kans op aangename temperaturen.

Peru

De beste reistijd voor Peru/Bolivia is de winter (juni t/m september) aangezien dit de droge tijd is. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een zonnetje maar reis je in deze landen op hoogte dan kan het wel koud zijn. Voor Peru en Bolivia is dit veruit het populairste reisseizoen.In de lente (september, oktober) en de herfst (april, mei) heb je kans op wisselende weersomstandigheden. Hoewel deze reisperiode steeds populairder wordt, valt het qua drukte van reizigers nog mee. Dat maakt het een goede reistijd om je Perureis of Boliviareis te plannen.De Peruaanse/Boliviaanse zomer (november t/m maart) is het natte seizoen. Flinke regenbuien zijn heel gewoon in deze maanden

Qatar

 Qatar, ook wel geschreven als Katar, ligt op het Arabisch schiereiland. Met maximumtemperaturen van 40 graden of zelfs hoger is het in de zomermaanden te heet om het land te bezoeken. De meeste toeristen die naar Qatar op vakantie gaan doen dat dan ook in de wat koelere periode van december tot en met maart. Het is dan aangenaam warm met een (kleine) kans op regen.
Bij de overgang naar het hete seizoen kunnen er zandstormen plaatsvinden die vanaf Saoedi-Arabië over Qatar trekken.

Réunion

 De beste reistijd voor Reunion zijn de maanden juni t/m september. Het zijn de droogste maanden en hebben de minste kans op stormen. Voor duikers is de beste reistijd voor Reunion echter december tot maart. De zee heeft een aangename temperatuur rond de 24 graden. De maand december is vaak druk door de aankomst van overwinteraars

Saint Barthelemy

 Mei en juni zijn de beste maanden om naar Saint-Barthélemy te reizen. Hiermee vermijdt u het regen- en orkaanseizoen en de dure wintermaanden.

Saint Lucia

 Januari, februari, maart en december zijn de beste maanden om naar Saint Lucia te reizen. In deze maanden is er relatief weinig regenval en de temperaturen zijn aangenaam.

Senegal

 De beste reistijd voor Senegal zijn de maanden november tot en met mei. De periode met de laagste en meest aangename temperaturen is van december tot en met februari, waarbij het gemiddeld 25 graden wordt.

Seychellen

 De beste reistijd voor Seychellen zijn de maanden april tot en met mei en oktober tot en met november. In deze maanden is het over het algemeen lekker zonnig en warm, zonder al te veel wind. April en mei zijn op de Seychellen doorgaans de beste maanden voor duikers. Van mei tot oktober waait de verfrissende zuidoostpassaat. De lucht is iets droger en koeler en het regent minder vaak.De maanden van juni tot september hebben wat meer wind, waardoor de temperaturen draaglijk zijn. Aan de zuidoostkust is de zee in deze maanden ruiger en voor duiken minder geschikt. Tussen december en maart kan het winderig en grauw zijn op de Seychellen. De temperatuur op de Seychellen ligt het hele jaar door gemiddeld rond de 30 graden.

Verenigde Arabische Emiraten

 De beste reistijd voor Verenigde Arabische Emiraten zijn de maanden november tot en met april. De temperaturen schommelen dan overdag tussen 25 en 30 graden. Vanaf mei tot en met augustus wordt het heet en warm, waarbij de temperatuur tot maar liefst 50 graden kan oplopen, in combinatie met een zeer hoge luchtvochtigheid. De meest bekende bestemmingen van de Emiraten zijn Dubai en Abu Dhabi.